Kindertandarts Veenendaal

Mondzorg Veenendaal is gespecialiseerd als kindertandarts en is daarmee de tandartspraktijk voor het hele gezin. Elke fase van het leven van uw kind gaat gepaard met verschillend gedrag, een veranderende kaak en wiebelende tanden en kiezen. We vinden het erg belangrijk om veel aandacht aan het gebit van uw zoon of dochter te besteden.

Belangrijk om te weten is dat kinderen tot 18 jaar gratis naar de tandarts, mondhygiënist en preventie assistent mogen.

Wat is een kindertandarts

Een kindertandarts, ook wel tandarts-pedodontoloog genoemd, is gespecialiseerd in het behandelen van:

  • kinderen met veel gaatjes
  • kinderen met gedragsproblemen
  • kinderen met veel angst
  • kinderen met een medische achtergrond
  • kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking

Een erkende kindertandarts is aangesloten bij de NVvK (Nederlandse Vereniging voor Kindertandheelkunde) en heeft een postdoctorale opleiding van 3 jaar voor tandarts-pedodontoloog afgerond.

Hoe gaat een kindertandarts te werk?

Allereerst is het belangrijk dat onze kindertandarts relevante achtergrondinformatie over uw kind ontvangt, zoals ervaringen met voorgaande tandartsen of mogelijk andere medische situaties. Ook vormt de kindertandarts graag een beeld van het algemene gedrag van uw kind. Op basis van het gedrag en de conditie van het gebit stelt onze kindertandarts een behandelplan op.
De kindertandarts van Mondzorg Veenendaal vindt het belangrijk om het vertrouwen van een kind te winnen en hem of haar te laten wennen aan tandheelkundige behandelingen. Daarom stelt de kindertandarts uw kind gerust, maakt hij duidelijke afspraken en laat hij weten wat uw kind bij het volgende bezoek kan verwachten.

Wat doet een kindertandarts?

Een kindertandarts voert in principe dezelfde taken uit als een normale tandarts. Het gaat hierbij om zowel preventieve als herstellende behandelingen, zoals het uitvoeren van controles, het maken van foto’s en het uitvoeren van fluoridebehandelingen.

Onze kindertandarts voert onder andere de volgende werkzaamheden uit:

Preventie

Tijdens het halfjaarlijkse bezoek aan de praktijk krijgen we de unieke kans om (poets)gewoonten bij te sturen en voor het leven aan te leren. Door onze preventieve werkwijze willen we de kans verkleinen dat uw kind gaatjes krijgt en voorkomen dat hij of zij de tandarts als ‘spannend’ of ‘vervelend’ ervaart.

Fluoride

We adviseren een tandpasta met fluoride te gebruiken voor uw kind, op basis van het basisadvies van het Ivoren Kruis. Op indicatie zullen we extra fluoride toedienen tijdens de controles bij de tandarts, om zo het risico op gaatjes zo klein mogelijk te houden.

Sealen

Bij net doorgebroken (volwassen) kiezen kunnen de groeven in de kies erg lastig te bereiken zijn voor een tandenborstel. Er kan gekozen worden om deze kiezen te sealen. Er wordt dan een beschermlaagje in de diepste groeven gelegd waardoor het poetsen makkelijker gaat en het risico op gaatjes vermindert.

Orthodontie

Tevens is het van belang om het wisselpatroon van uw kind, samen met de groei van de kaken strak in de gaten te houden. Zeker wanneer we willen verwijzen naar een orthodontist, is het wenselijk voor uw kind om dit op het juiste moment te doen. U dient echter wel een aanvullende verzekering af te sluiten voor de orthodontist, soms al een jaar voordat de behandeling gaat plaatsvinden.

Wanneer voor het eerst naar de tandarts

Wanneer neemt u uw kind eigenlijk voor het eerst mee naar de tandarts? Dat kan al vanaf de geboorte. Het is belangrijk dat uw zoon of dochter went aan de praktijk en de geluiden. U zult merken dat de eerste keren wat onwennig zijn en mogelijk gepaard gaan met traantjes, maar op het moment dat we ‘echt’ willen kijken, rond drie jaar, is uw zoon of dochter gewend aan de situatie. We zullen uw kind spelenderwijs aan de praktijk laten wennen.

Afspraak maken of inschrijven?

Wilt u een afspraak voor uw kind maken bij de kindertandarts of hem of haar inschrijven? Neem contact op met Mondzorg Veenendaal door ons te bellen of ons contactformulier in te vullen. U schrijft uw kind eenvoudig in via de website.
Schrijf uw kind in

0318 521 287