Stralende Start

Een stralende start voor kinderen

Een gebit zonder gaatjes, dat gun je toch iedereen? Daarom starten dit jaar met onze ‘stralende start’ campagne. Samen met plaatselijke schoolorganisaties hebben we als doel de kwaliteit van kindergebitten te verbeteren. We gaan langs basisscholen om uitleg te geven over de mondgezondheid.

Veel problemen bij kinderen

Hoe zijn we nou op dit initiatief gekomen? Rob en Luuk hebben hebben in verschillende praktijken gewerkt waar veel is ingezet op preventie, met als resultaat aanzienlijke verbetering van de mondgezondheid en minder gaatjes. Toen zij hun eigen praktijk (Mondzorg Veenendaal) openden aan de Wolweg kwamen ze erachter dat er in Veenendaal nog veel kinderen zijn met veel te veel gaatjes, terwijl dat anno nu echt niet meer nodig is. ‘We willen kinderen de juiste handvaten bieden om met een gezond gebit oud te mogen worden.’

De stralende start; presentatie’s en poetslessen

Vervolgens zijn we gaan kijken hoe we dit nu het beste aan kunnen pakken. Wij willen namelijk dat ieder kind de juiste informatie krijgt. Daarom hebben we besloten om niet alleen binnen onze eigen praktijk, maar ook hierbuiten te gaan kijken. ‘We zijn in contact gekomen met verschillende basisschool docenten die hier graag een rol in wilden spelen. Zo zijn we op de Stralende Start campagne gekomen.’ Samen met docenten, moeders en de gemeente Veenendaal zijn we gaan kijken naar de invulling. Zo hebben we 3 verschillende presentatie’s gemaakt onderverdeeld in groep 1 en 2, groep 3, 4 en 5, en groep 6, 7 en 8. We hebben gezorgd voor interactieve powerpoints met video’s, en onze eigen assistente’s worden ingezet om de presentatie’s te geven. Er worden poetslessen gegeven, we hebben het over de juiste voeding en we houden het daarnaast vooral luchtig voor de kinderen. Daarnaast hebben we voor alle kinderen een poetsbox samengesteld die de handgrepen geeft voor een ‘Stralende Start’.

De tandarts is niet eng

Naast een stukje bewustwording willen we ook de kinderen laten inzien dat het niet eng hoeft te zijn bij een tandarts. Stel je hebt wel een gaatje, hoe ziet dat eruit? en hoe wordt zoiets dan gerepareerd? Ook dit wordt besproken met de kinderen. Ze krijgen tussendoor ook voldoende gelegenheid om zelf vragen te stellen. Vaak zien we dat kinderen het vooral spannend vinden dat ze niet weten wat er gaat gebeuren. In de eigen praktijk tackelen we dit al met boekjes in de wachtkamer en uitleg over de behandeling. Het moet vooral een fijne, vertrouwde omgeving zijn die tandartsangst voorkomt.

Doe jij mee?

Verschillende scholen hebben zich al aangesloten bij dit initiatief. Lijkt het jullie leuk om mee te doen en zo bij te dragen aan de gezondheid van kinderen? Neem dan contact met ons op via administratie@mondzorgveenendaal.nl met als onderwerp: Stralende Start. Wij nemen binnen een week contact met u op.