Bij iedereen is er een ruimte aanwezig tussen de tand en het tandvlees, wat we een pocket noemen. Als het tandvlees ontstoken is (gingivitis), zwelt het op en worden de pockets dieper. Een tandvleesontsteking kan zich na lange tijd zich uitbreiden naar het kaakbot, waardoor de pocket nog groter wordt. In deze grotere ruimte is meer ruimte voor bacteriën. Hierdoor verplaatst de ontsteking zich steeds dieper omlaag en worden ook de pockets dieper. Door deze steeds groter wordende ontsteking, parodontitis genoemd, kunnen tanden en kiezen uiteindelijk los gaan staan.
Parodontitis ontstaat door veel verschillende factoren. Een slechte mondhygiëne is de hoofdreden van het ontstaan van parodontitis. Periodieke reiniging en een goede mondhygiëne zijn uiterst belangrijk om de situatie te stabiliseren of te verbeteren. Het kaakbot dat door parodontitis verloren is gegaan komt niet meer terug. Uit onderzoek is gebleken dat als parodontitis in een familiaire vorm voor kan komen, evenals dat roken, diabetes, stress en andere aandoeningen een rol kunnen hebben op de situatie.
De behandeling bestaat hoofdzakelijk uit een intensief traject, waarbij de diepte van de pockets voor en na het uitgebreid reinigen worden opgevolgd. Voor een gezonde situatie wordt is het vereist om de zelfzorg (tandenstokers, ragers en poetsen) te optimaliseren en het gebit periodiek professioneel te laten reinigen zo’n drie tot vijf maal per jaar. De motivatie thuis is essentieel om tot een goed resultaat te komen.