Mondhygiënist en preventie

We streven naar het voorkomen van gebitsproblemen in plaats deze te genezen. Om deze reden vinden we het erg belangrijk om preventief te werk te gaan. Tegenwoordig kunnen bijna alle gebitsproblemen voorkomen worden door het gebit goed te verzorgen en, daar waar nodig, bij te sturen.

Jeugd

Uit onderzoek blijkt dat bij kinderen tot 18 jaar het risico op tandbederf (gaatjes) tot 70% afneemt als we meer nadruk leggen op preventie (“Gewoon Gaaf”)! Met “Gewoon Gaaf” zal er veel nadruk liggen op mondhygiëne-instructie en voedingspatronen (suikerinname). Het streven is om de volwassen leeftijd te bereiken zonder een gaatje!

Preventie

Tandbederf en ontstoken tandvlees ontstaan door bacteriën (plaque) die in de mond aanwezig zijn. Het is erg belangrijk om de plaque dagelijks goed te verwijderen door tweemaal daags te moeten en tussen de tanden en kiezen floss, tandenstokers of ragers te gebruiken. Op sommige plekken is het erg lastig om erbij te komen. Onze mondhygiënist of (paro)preventieassistent kunnen u bijsturen hoe u de mond het best schoon kunt houden. De verwijzing naar de mondhygiënist of naar de (paro)preventieassistent hangt af van de complexiteit en/of de uitgebreidheid van de mondsituatie.

Op basis van een persoonlijk advies is het vaak wenselijk om tussen de één en vier keer per jaar naar de mondhygiënist of de preventieassistent te gaan. Tijdens deze afspraak zal onze collega uw gebit professioneel reinigen en u voorzien van instructies en een zo passend persoonlijk advies hoe u zelf dagelijks de tanden en kiezen nog beter schoon kunt houden.

Kronen, bruggen, implantaten en (grote) vullingen

Doordat we steeds complexere oplossingen in de mond krijgen als kronen, bruggen en/of implantaten is het van essentieel belang deze ook goed te onderhouden. Naast het zelf onderhouden is het vaak wenselijk om het periodiek professioneel te laten reinigen bij een van onze collega’s om het risico op problemen zo klein mogelijk te houden.

Moderne technieken

We maken hierbij gebruik van moderne technieken zoals onder andere Guided Biofilm Therapy (Airflow), wat perfect werkt tegen aanslag. Daarnaast kan gebruik gemaakt worden van EMS ultrasone apparatuur of reiniging met handinstrumenten. Indien de behandelingen gevoelig zijn, kan er worden gekozen voor verdoving of een andere behandelwijze. U kunt het altijd bij ons aangeven als u last heeft van gevoeligheid tijdens mondhygiënebehandelingen, dan kunnen we samen zoeken naar een oplossing

Voor de behandeling van de mondhygiënist en de preventieassistent wordt uitgegaan van een bedrag per vijf minuten. U kunt hier de tarieven van 2022 bekijken.

Mocht het kaakbot zijn aangetast (parodontitis), zal een intensiever traject worden voorgesteld, waarbij u voorafgaand een begroting ontvangt.

Wist u dat:

  • Kinderen tot 18 jaar gratis naar de tandarts, mondhygiënist en de preventieassistent kunnen? Voor orthodontie dient u echter wel aanvullend verzekerd te zijn.
  • Zwangerschap kan leiden dat het tandvlees gevoelig is en/of sneller kan bloeden?
  • Als u rookt, kan het tandvlees er ontstoken uitzien, maar zal het toch niet bloeden.
  • Bloed bij het poetsen niet hoort. Wij helpen u graag door u wat bij te sturen “hoe” u moet poetsen.
  • Een slechte adem vaak een oorzaak heeft. Deze geur komt vaak uit het tandvlees, de tong, vanuit de keel of omdat u last heeft van een droge mond.
  • Voor gevoelige tanden zijn verschillende opties mogelijk, in de praktijk spreken we graag met u wat voor u de beste oplossing is.

Alle behandelingen