Orthodontie

Vaak ziet u kinderen rond een bepaalde leeftijd met een beugel. Anders dan esthetiek, is de functie de hoofdreden om kinderen en/of volwassenen naar de orthodontist te verwijzen voor het opstellen van een behandelplan. Tijdens de periodieke controles maakt de tandarts een inschatting wanneer uw kind toe is aan een beugel. Er dient rekening gehouden te worden met de groei van de kaken, de stand ten opzichte van elkaar, de beschikbare ruimte in de kaken en het wisselpatroon. Gemiddeld zijn kinderen aan het eind van groep 7 toe aan hun eerste consult bij de orthodontist.

Het is belangrijk u goed te verdiepen in de verzekering, want orthodontie valt buiten de “standaard” tandheelkundige behandelingen. Soms is het zelfs nodig om u een jaar eerder te verzekeren, dan wanneer de behandeling plaats zal gaan vinden.

Verschillende soorten

Beugels zijn er in verschillende soorten en maten. Afhankelijk van uw wens en de stand van de kaken zal hier een keuze voor worden gemaakt. Zo zijn er uitneembare beugels (blokbeugels), een “buitenboordbeugel”, of vaste beugels zoals een slotjesbeugel (brackets).

Onzichtbare beugels

Kleine standsveranderingen kunnen tegenwoordig worden behandeld met onzichtbare beugels (o.a. Invisalign), vaak ook bij volwassenen.

Uw tandarts kan u uitleg hierover geven en u eventueel doorverwijzen naar de orthodontist in Veenendaal.

Alle behandelingen