Kunstgebit, klikgebit en frame

Volledige prothese

Een fraaie glimlach zorgt voor meer zelfvertrouwen en tanden zijn een belangrijke factor voor de harmonie van het gezicht. Bij ons kunt u uw eerste maar ook een vervangende prothese op maat, al dan niet op implantaten, laten aanmeten. Om dit te bereiken werken wij met hoogwaardige materialen en streven we ernaar de oorspronkelijke tanden zo natuurgetrouw na te bootsen.

Om uw prothese op maat te maken zullen een aantal vaste stappen worden doorlopen.

  • Eerste afspraak: tijdens de eerste afspraak wordt er een afdruk genomen waarmee een op maat gemaakte lepel kan worden gemaakt.
  • Tweede afspraak: met de op maat gemaakte lepel kan een precisieafdruk worden gemaakt. Zo kan de technicus nauwkeurig bepalen waar de rand van de prothese moet eindigen.
  • Derde afspraak: er zal worden beoordeeld hoe hoog de tanden en kiezen in de prothese moeten staan en hoe de kaken ten opzichte van elkaar staan. Ook zal de tandarts samen met u de vorm en kleur van de nieuwe tanden bepalen.
  • Vierde afspraak: in de pasprothese zijn de tanden in was geplaatst en wordt de hoogte van de beet gecontroleerd. Er kunnen indien nodig nog aanpassingen aan de tanden en de hoogte worden gedaan.
  • Vijfde afspraak: de definitieve prothese zal worden geplaatst en drukplekken of scherpe randjes zullen meteen worden gepolijst. Net als met het dragen van nieuwe schoenen is het dragen van een prothese in het begin altijd even wennen. Geef de nieuwe prothese de kans om zich te zetten. Daarnaast krijgt u uitleg over het onderhoud van de prothese.
  • Nazorg: In de eerste maanden kunnen er drukplekken ontstaan, meestal verdwijnen deze na 1 of 2 dagen. Blijven ze langer aan of ontstaan er kleine drukpunten, die alleen wegtrekken als we een kleine aanpassing aan de prothese doen.

In de loop van de tijd zult u merken dat de kaken slinken, maar dat de prothese niet mee slinkt, waardoor er ruimte komt tussen de kaak en de prothese. In eerste instantie kunt u dit opvullen met kleefpasta. Mocht dat niet meer voldoende zijn, nodigen wij u graag uit in de praktijk om te kijken of we een nieuw laagje in de prothese kunnen leggen of dat een andere oplossing wellicht beter is.

Klikgebit

Een klikgebit is een volledig kunstgebit op twee of meer implantaten in de onderkaak. Op deze implantaten wordt een steg (balkje) of drukknoppen geplaatst, waardoor de prothese meer houvast krijgt. In de onderkaak zullen uw implantaten vaak worden vergoed, afhankelijk van het proces van het slinken van het kaakbot. In de bovenkaak zullen implantaten veelal niet worden vergoed.

Mocht u vragen hebben of willen checken of u recht hebt op een klikgebit, kunt u een consult bij ons inplannen. Afhankelijk van uw verzekering kan worden beoordeeld wat een kunstgebit, klikgebit of een andere oplossing u kost.

Overige uitneembare protheses

Verdere uitneembare voorzieningen om tanden en/of kiezen te vervangen zijn een partiële plaatprothese (plaatje), een frame of een tijdelijk kunstgebit.

U zult bij een tijdelijk kunstgebit bij ons nooit zonder tanden of kiezen rondlopen. Voordat uw tanden en kiezen zullen worden getrokken, is het tijdelijke gebit al gemaakt!

Alle behandelingen