Kronen, bruggen en facings

Kroon

In sommige gevallen dient een tand of kies anders beschermd te worden dan met een vulling. Redenen hiervoor zijn vaak een wortelkanaalbehandeling, wat de tand of kies iets verzwakt of als er een groot deel missend is door breuk, vulling of een ongeval. Een kroon beschermt de tand of kies duurzaam en kan ervoor zorgen dat de tand of kies nog voor de langere termijn te behouden is, als een vulling niet meer voldoende is. Een kroon wordt gemaakt door een tandtechnieker in tandtechnisch laboratorium en is vrijwel niet te onderscheiden van een natuurlijke tand of kies. De laboratioria waar Mondzorg Veenendaal mee samenwerkt staan bekend om hun kwaliteit, waar we zowel esthetisch als functioneel goede resultaten behalen.

De behandeling bestaat uit twee afspraken. Bij de eerste afspraak wordt de tand in de juiste vorm geslepen om ruimte te maken voor de kroon. Daarna worden er afdrukken gemaakt van het gebit en wordt samen met de tandarts de kleur van uw kroon bepaald. We maken in de praktijk ook gebruik van een 3D-mondscanner, waardoor het ‘happen’ niet meer nodig is. Vervolgens wordt er een tijdelijke voorziening geplaatst om de tand te beschermen, zodat de tand of kies niet kan verschuiven in de periode tussen de eerste en de tweede afspraak. Zodra de definitieve kroon op maat is gemaakt komt u terug en wordt deze gepast en definitief geplaatst.

Brug

Als er een of meerdere tanden ontbreken kan er gekozen worden voor een implantaat of brug. Bij een brug worden twee elementen als een kroon beslepen, waar een zwevend gedeelte tussen hangt. Een implantaat dient als kunstwortel waar een kroon op kan worden gezet. De voorkeur voor een brug of een implantaat hangt van een aantal zaken af, waar de tandarts u graag over informeert.

Tegenwoordig worden kronen als bruggen bijna altijd van tandkleurig materiaal gemaakt, in de kleur van de overige tanden en kiezen. Het materiaal wat gebruikt wordt is sterk, slijtvast en beschermd de onderliggende tand of kies.

Facings

Met facings (of veneers) kunnen we de kleur, een spleetje of de vorm van de tanden veranderen. Facings worden gemaakt van composiet of porselein. Ze worden aan de tand vastgeplakt. Zowel bij facings van composiet als van porselein wordt een “schildje” over de tand geplaatst. Er echter wel verschillen in eigenschappen en levensduur van de twee verschillende materialen.

Composiet Porselein
Verkleurt en wordt doffer na verloop van tijd Duurzaam, tot 15 jaar
Kortere levensduur, vaak 4 tot 8 jaar Verkleurt amper
Relatief goedkoop Duurder dan composiet, omdat het laboratorium de facings maakt
Directe plaatsing Twee afspraken: het aanpassen van de vorm, twee weken later de plaatsing. In de tussenliggende periode worden tijdelijke facings geplaatst
Kleur, vorm en standsaanpassing Zeer natuurlijk effect door transparantie en kleurgebruik
Minimale aanpassingen aan de tand vereist Lichte aanpassing aan de tand vereist
Laagje vulmateriaal door de tandarts aangebracht Porselein vervaardigd door tandtechnicus

Onderhoud

Kronen, bruggen, facings en implantaten alleen geplaatst in “gezonde monden”, waar het tandvlees ook stabiel is. Het is mogelijk dat uw tandarts u eerst verwijst naar de mondhygiënist of de preventieassistent, voordat de tandarts deze behandeling uitvoert. Ook na het plaatsen van de oplossing is het erg belangrijk om zelf goed tussen de tanden en kiezen te reinigen met stokers en/of ragers en het periodiek te laten reinigen door de mondhygiënist of de preventieassistent. Afhankelijk van de bevindingen en onze preventieve werkwijze is ons advies één tot vier keer per jaar naar de mondhygiënist of de preventieassistent te gaan.

Alle behandelingen